Reseguide

Vanliga frågor

BEHÖVER JAG VACCINERA MIG INNAN JAG ÅKER TILL COSTA RICA?

Nej, det behöver du inte, men vi rekommenderar alltid att du pratar med din husläkare innan.

BEHÖVER JAG PASS FÖR ATT RESA TILL COSTA RICA?

Ja det behöver du.

BEHÖVER JAG VISUM FÖR ATT ÅKA TILL COSTA RICA?

Inget visum krävs för att åka till Costa Rica på semester om du är svensk medborgare och planerar att stanna mindre än 90 dagar. Du behöver ett giltigt pass och en giltig returbiljett inom 90 dagar efter din avresa. Om ni reser via USA så behöver ni ansöka om ett tillfälligt elektronisk visum, ett s.k. ESTA. Detta gör ni enklast via denna länk: https://esta.cbp.dhs.gov/. Om ni reser via Kanada vänligen ansök om ert visum på denna länk: https://onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca/eta/welcome?lang=en

HUR SÄKERT ÄR COSTA RICA?

Costa Rica är ett av de säkraste länderna i Latinamerika. Var som alltid medveten om din omgivning. Om du av någon anledning känner dig otrygg, säg bara till så hjälper vi dig. Vår första prioritet är din säkerhet!

HUR ÄR VÄDRET I COSTA RICA?

Costa Rica har ett tropiskt klimat och två årstider, torrperioden och grönsäsongen. Den torra säsongen är i allmänhet mellan december och april med mycket låg till ingen nederbörd, och den gröna säsongen är mellan maj och november då nederbörd förekommer. Temperaturerna är liknande året runt. Temperaturerna varierar mellan 30-35 Celsius dagtid vid havsnivån och 25-28 Celsius på natten. Bergstemperaturerna skiljer sig mellan 20-30 Celsius dagtid och mellan 14-22 Celsius på natten beroende på var du befinner dig i landet.

KAN JAG ANVÄNDA AMERIKANSKA DOLLAR I COSTA RICA?

Jo det kan du! Amerikanska dollar accepteras överallt och du kan också ta ut eller ändra för lokal valuta som kallas Costa Rica Colones (CRC).

KAN JAG ANVÄNDA KREDITKORT I COSTA RICA?

Jo det kan du. De flesta företag accepterar alla vanliga kreditkort. VISA är det mest accepterade kreditkortet i Costa Rica. Det är alltid bra att ha USD kontanter när du reser i Costa Rica om betalningssystemen är nere.

ÄR DET NÅGRA EXTRA ELLER DOLDA AVGIFTER NÄR JAG BOKAR MIN SEMESTER MED SWETOURS?

Nej, alla avgifter och skatter ingår i ditt slutpris som du erbjuds av Swetours. Din flygbiljett är extra och du kan boka den online med vilken webbplats som helst efter dina önskemål. Vi kan guida dig till de bästa flygförbindelserna. Låt oss bara veta var du reser ifrån! Om du bor i Tortuguero och vill delta i nationalparksturen tillkommer en nationalparksavgift på 17 USD för personer över 12 år och 6 USD för barn 2-12 år. Detta måste alla deltagare betala kontant vid ankomst. Det kan inte betalas i förskott.

VAD GÖR JAG OM JAG HAR FRÅGOR UNDER MIN VISTELSE?

Skicka ett mejl eller ring oss. Vi är här för att göra din vistelse i Costa Rica så bra som möjligt!

BEHÖVER JAG ANVÄNDA SOLSKYDD?

Ja, vi rekommenderar att du använder solskydd med hög faktor, så som 50 SPF, för att se till att du inte bränner dig av solen. Costa Rica ligger 10 grader norr om ekvatorn och solen är väldigt stark. 

KAN JAG DRICKA KRANVATTNET I COSTA RICA?

Ja det kan du. Men om du är känslig rekommenderar vi vatten på flaska för att inte irritera magen. Se till att du dricker mycket vatten varje dag för att undvika att bli uttorkad.

ÄR DET SAMMA ELSYSTEM I COSTA RICA SOM I SVERIGE FÖR ELEKTRISKA APPARATER?

Nej, Costa Rica har samma eluttag som Nordamerika med två olika varianter – Typ A med endast två platta stift och typ B med ett extra hål för ett runt stift. Konverterare finns att köpa på plats men ett tips är att ändå ta med en från Sverige.

HUR MYCKET LÄMNAR JAG I DRICKS I COSTA RICA?

För varje beställning du gör i en bar eller restaurang i Costa Rica inkluderar priset en serviceavgift på 10 % som är dricksen. Du förväntas inte dricksa mer än så, men om du är mer än nöjd är mer dricks alltid uppskattat. Om du åker på någon utflykt är det vanligt att ge guiden och chauffören dricks, några amerikanska dollar och uppåt vardera, beroende på hur nöjd du är med utflykten.

ÄR DET SÄKERT ATT SIMMA I HAVET?

Costa Rica har många vackra stränder vid båda kusterna och strandlivet är en stor del av Costa Ricas kultur. Tänk på att många stränder har starka strömmar. Se till att prata med badvakter eller titta på flaggsystemet (gul/röd) om sådant finns så att det är säkert att ta ett dopp.

SKA JAG ANVÄNDA INSEKTSSPRAY FÖR MYGGOR OCH INSEKTER?

Om du är känslig för myggbett rekommenderar vi att du tar med och använder insektsspray. Om du inte kan ta med din egen insektsspray rekommenderar vi buggsprayen OFF, som är stark och håller insekterna borta. Detta finns att köpa i nästan alla mataffärer och apotek. 

HUR MYCKET KOSTAR EN MÅLTID I COSTA RICA?

Detta skiljer sig beroende på vad du beställer och i vilken restaurang, precis som i alla delar av världen. Det mest ekonomiska sättet att äta i Costa Rica är dock att äta traditionell costaricansk mat, som ofta består av något av följande: ris, bönor, potatis, grönsaker, sallader, fisk, skaldjur, nötkött, kyckling. Om du äter traditionellt kan du få frukost och lunch från cirka 5 USD per måltid och en middag från 10 USD. Om du väljer att äta på en internationell restaurang börjar en måltid från cirka 12-14 USD och du kan få en fläskfilé från cirka 20-25 USD. Lokal öl är billigt och kostar från cirka 2 USD per flaska på en restaurang och ett glas importerat vin börjar från cirka 6 USD.

KAN JAG TA EN TAXI?

Ja det kan du och du kan känna dig trygg när du gör det. Alla officiella taxibilar är röda med en taxiskylt på taket. Uber finns i huvudstaden San Jose och på vissa turistmål. Generellt sett varierar utbudet för taxi beroende på stadens storlek. 

VAD BEHÖVER JAG PACKA FÖR MIN SEMESTER I COSTA RICA?

Costa Rica har ett tropiskt klimat så packa lätta och bekväma kläder för oändligt sommarväder. Tänk dock på att om du reser till berg och regnskog är temperaturerna lägre. Packa då även bekväma skor, byxor och långärmade skjortor/tröjor. 

VILKET SPRÅK PRATAS I COSTA RICA?

Spanska är det officiella språket men många pratar även engelska – inte minst i turistsammanhang. Oavsett vad så går det ofta att göra sig förstådd.

MÅSTE JAG VÄXLA PENGAR INNAN AVRESA?

Man kan inte växla till den inhemska valutan colones i Sverige men USD accepteras överallt i Costa Rica. En rekommendation är att växla till ca 300 USD som man har kontant vid ankomst. Kontanter används mycket i Costa Rica!

MÅSTE JAG SKRIVA UT ALL INFO OM RESAN PÅ PAPPER?

När ni gjort er slutbetalning så skickar vi era resehandlingar som en länk som ni kan spara på er telefon. Denna resehandling räcker att visa upp under er resa. Om ni önskar skriva ut den så kan vi skicka resehandlingarna som PDF.

VAD ÄR DET FÖR TIDSSKILLNAD?

Under vintertid så ligger Costa Rica 7 timmar efter Sverige, det är 8 timmar under sommartid. Så när klockan är 08:00 i Costa Rica så är den 15:00 i Sverige vintertid.

KAN JAG KÖPA LOKALT TELEFONKORT?

Lokalt telefonkort kan köpas på flygplatsen i San Jose. Om denna butik är stängd så kan telefonkort köpas i telefonbutiker där de även laddar dem.

FINNS DET WIFI ÖVERALLT?

De flesta hotell har Wi-Fi, vänligen läs mer på varje enskild hotellänk. Även många restauranger och caféer erbjuder Wi-Fi. 

VAD GÖR JAG VID AKUTA HÄNDELSER?

Ett lokalt journummer tilldelas när ni får era resehandlingar.

FINNS DET MÅNGA BANKOMATER?

På varje större turistort finns bankomater där ni kan ta ut både den inhemska valutan colones samt USD.

Låt oss hjälpa dig att skapa din drömsemester

Ta kontakt med en av våra lokala reseexperter och få ett GRATIS förslag idag.

Costa Rica är vår specialitet!