Ekologiskt & socialt hållbart

På Swetours anser vi att det är vårt ansvar att skydda planeten.

shutterstock 1141647413

Swetours är den första koldioxidneutrala resebyrån i Costa Rica.

03
02
01

Hur fungerar det?

En person som åker på semester i Costa Rica i två veckor använder i genomsnitt 1 ton CO2 under resan. Detta inkluderar hotellvistelse, transporter, utflykter, mat och allt det roliga.
Vår lösning är att vi planterar ett träd i ett skyddat område i Osa i södra Costa Rica. Detta träd, marken det står på, alla andra växter och blommor som kommer att växa under det genererar minst 1 ton CO2. Vissa träd med lång livslängd genererar ännu mer.
På detta sätt gör vi hela din resa CO2-neutral. Om du stannar längre än två veckor planterar vi två träd = 2 ton CO2 och om du stannar längre än fyra veckor 3 träd = 3 ton CO2 och så vidare.

När du bokar din semester hos oss planterar vi rätt mängd träd för din grupp med minst 1 träd = 1 ton CO2 per person. Så om du stannar mindre än 2 veckor gör du en positiv kompensation på CO2 på planeten under din semester!

Vi har samarbetat med Forest Friends och Green Initiative som knyter samman ekosysteminsatser med frivillig klimatkompensation från turistnäringen. De började göra detta för Machu Picchu i Peru med stor framgång och nu är det dags för Swetours och Costa Rica att göra samma sak. Här i Costa Rica arbetar vi tillsammans med Saimiri Fondacion på Osa-halvön, en region med en hög koncentration av biologisk mångfald med global relevans. Genom den strategiska alliansen mellan oss arbetar vi med skogsåterhämtning i försämrade områden i syfte att berika, anknyta och återställa den försämrade livsmiljön där primater i Costa Rica lever.

Saimiri Fondation planterar och övervakar de planterade träden och kontrollerar dem varannan månad under det första året och döda träd ersätts.

shutterstock 1053019925

Träden vi planterar är alla en blandning av inhemska arter och av en speciell anledning. De arbetar alla tillsammans för att återställa skogen på ett bra och naturligt sätt. Men det kommer också att skydda apornas och andra djurs levnadsmiljö och hjälper till att upprätthålla biologisk mångfald i skogen.

Förteckning över trädarter

Spanska Namn Vetenskapligt Namn Svenskt namn (om sådant finnes)
Zapatero
Hyeronima alchornoides
-
Pejibaye de montana
Astrocaryum standleyanum
-
Fruta Dorada
Virola laevigata
-
Guaba
Guava
Guava
Palma real
Attalea butyracea
-
Guarumo
Cecropia peltata
-
Zapotillo
Pouteria spp.
Pouteria
Ojoche
Brosimum alicastrum
Nötbrödsträd
Balsa
Ochroma pyramidale
Balsaträd
Lengua de Vaca
Miconia spp.
Miconiaträd
Guarumo
Cecropia obtusifolia
-
Cuajada
Vitex cooperi
-
Guaba
Inga bella
Inga Bella, finns bara i CR.

Om du vill besöka ditt/dina träd och se det arbete vi gör i OSA med Saimiri Foundation kan vi inkludera det i ditt semesterpaket. På så sätt får du en guidad tur till de platser där vi planterar dina träd. Träden planteras under regnperioden varje år så att de får tillräckligt med vatten när de planteras och inte torkar ut i den starka solen i Costa Rica. Om du kommer på din semester under torrsäsongen kanske ditt träd ännu inte är planterat på grund av detta. Du kommer fortfarande kunna se projektet och var dina träd kommer växa sig bli stora och vackra inom en snar framtid. Res smart och rädda planeten med oss på Swetours!

Samarbetspartner

Låt oss hjälpa dig att skapa din drömsemester

Ta kontakt med en av våra lokala reseexperter och få ett GRATIS förslag idag.

Costa Rica är vår specialitet!